Solen och värmen lyser än så länge med sin frånvaro den här sommaren. Midsommarafton firades ändå i vanlig ordning på bygdegården i Svannäs. Johan med sällskap anlände med traktorn som både den och vagnen var utsmyckad och pyntad med björkris.Vi tog plats i vagnen och åkte sedan iväg in mot byn för att plocka blommor att pryda midsommarstången med.
Ett stopp gjordes vid ett säkert blomställe mellan Ronnys och Mattssons/Thaléns. De flesta ”ploppen” var dock redan utblommade, men rödbläror, smörblommor, hundkex och rödklöver fanns det gott om. Ett och annat midsommarblomster hittade vi också. Stövlar och regnkläder visade sig vara ett bra klädval den här dagen (och inte joggingskor som en annan hade på sig), men ett annat sätt att ta skydd mot regnet var att tränga in sig i hytten hos Johan som Danne gjorde.
Trots hagelskurar och kallblåst var humöret på topp uppe på traktorvagnen!
Vid bygdegården hade de som hade stannat kvar påbörjat tillverkningen av ny stång då den gamla efter många års användande helt enkelt murknat och gått av på mitten. Den nya stommen gjordes av en ungbjörk som höggs på plats.
Kransarna pyntades med de nyplockade blommorna och hängdes sedan på plats.
När sedan midsommarstången rests var det dags för sång och dans. Kolla vad fin den är med björken som stomme!
Våra musiker hade inte möjlighet att vara med i år och vi saknade dem! Med Maria som sångledare kunde vi dock sjunga och dansa till de klassiska midsommarstångerna. Vi hoppade som små grodor, tvättade/hängde/strykte/vek våra kläder och gick även i kyrkan på lördagen, spelade fiolioliolin, basfiol och flöjt.
Dansen avslutades traditionsenligt med raketen under ledning av Alva och Samuel (även det helt enligt tradition) med assistans av Gustav och Tyko.
Efter att ha firat sommaren ordentligt var det skönt att komma in i stora salen med värmen som strålade ut från kaminen. Fikat med jordgubbstårta, kaffe och saft smakade ljuvligt och samtalen över borden blev långa och innehållsrika. Bland annat försökte vi komma fram till hur många år traditionen med midsommarfirande i Svannäs har på nacken. ”Ja, så länge vi har bott här” konsterade Gunnel och det motsvarar ju i alla fall mer än fyrtio år. Kanske är det någon som vet som kan bringa klarhet i den här frågan?
Något som också hör till traditionen och är efterlängtat av liten som stor är Mickes generösa bjudning av godis. I år bjöds en nyhet (tror jag) från Alhgrens bilar som hade smak och sommar och glass. Mycket gott – tack Micke!
Text: Anna. Bild: Per-Albin (som tog fantastiskt fina bilder och härmed utses till hemsidefotograf – tycker jag!)